MFC

OVER ONS

Het Multifunctioneel Centrum De Verbinding staat in het dorp Vorchten (gemeente Heerde).
Het dorp heeft bijna 200 inwoners en kenmerkt zich door een zeer hechte sociale dorpskern.
Het MFC wil op eigen wijze bijdragen aan de sociale leefbaarheid van het dorp.

Het MFC Vorchten is mede mogelijk gemaakt vanuit de gelden voor 'Gebiedsontwikkeling Veessen-Wapenveld,' en kan worden gezien als compensatie voor de aanleg van de Hoogwatergeul. Het MFC Vorchten is het eerste compensatieproject dat binnen de Hoogwatergeul gerealiseerd is. De uitvoering hiervan is mogelijk dankzij de samenwerking tussen provincie, de gemeente van de Nederlands Hervormde Kerk Vorchten en de saamhorige inzet van de inwoners van Vorchten. Daarnaast heeft de stichting MFC Vorchten zelf financiële middelen verworven uit donaties voor de inrichtingskosten en materialen van de gemeenschappelijke ruimten in het MFC.

Het centrum kent een breed scala aan activiteiten voor alle leeftijden. Natuurlijk zijn ook passanten en recreanten van harte welkom. Loop eens binnen voor een lekkere verse kop koffie of iets fris.

Wilt u iets organiseren voor uw straat, buurt of wijk? Aarzel dan niet om contact op te nemen en wij overleggen met u welke mogelijkheden er zijn. Hiernaast bieden wij voor organisaties en bedrijven de mogelijkheid een of meerdere ruimtes te huren.

MFC

OMGEVING

Het dorp Vorchten is gelegen vlak achter de IJsseldijk. Blikvanger van het dorp is de kerk van de Hervormde Gemeente van Vorchten.

Direct naast het MFC ligt een mooi aangelegd park met een waterspeelplaats, zandbak, natuurlijke klimtoestellen, tafeltennistafel en een pannakooi. Er is een hoogstamboomgaard, een insectenhotel, luisterbankje en een Jeu de boule baan.

WAT IS ER TE DOEN IN VORCHTEN EN OMGEVING?

Vorchten ligt in een mooi landschappelijk gebied en kreeg landelijke bekendheid door de aanleg van de Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld. In het kader van het project Ruimte voor de Rivier moet een betere doorstroming van het rivierwater de kans op overstromingen verlagen. Dit is gebeurd op een manier waardoor de natuurlijke en agrarische functies behouden zijn gebleven en zelfs zijn versterkt.

Nederlandse Hervormde Kerk van Vorchten

Een beukige dorpskerk waarvan het oudste gedeelte stamt van vóór 900 en van tufsteen is gemaakt. De meer dan elfhonderd jaren oude, nog bestaande en functionerende kerk is hiermee één van de oudste kerken in Nederland.

De kerk is open voor bezichtiging tijdens de openingstijden van het MFC (zondagmiddagen van maart tot november) of op afspraak.

http://www.kerkvorchten.nl/home/

 

Oude IJsselloop
Na afloop van de aanleg zijn in het gebied een tweetal kunstprojecten gerealiseerd. Jeroen Hoogstraten heeft een zestal ZICHTPUNTEN in het gebied tussen Veessen, Vorchten en Marle neergezet. Deze Zichtpunten staan steeds in of net naast het gebied waartussen circa 750 en 1300 na Chr. de IJssel stroomde. Daar is in het landschap eigenlijk weinig van terug te zien. Alleen via het onderzoek naar de zandbanen is duidelijk geworden waar de rivier toen liep. Boven elk zichtpunt is een panoramafoto gemaakt, hierin is aangegeven waar vroeger de IJssel liep. Deze foto's zijn via de website www.oudeijsselloop.nl of met de QR-code die op het object staat te bekijken. In Vorchten zijn door Sannah Belzer drie VELDKABINETTEN in de boomgaard aan de Kerkweg geplaatst. Deze nodigen uit om het landschap, haar historie en geheimen te ontdekken. U kunt de sleutel ophalen om zelf op onderzoek uit te gaan.

Cittaslow
Vorchten is een dorp binnen de Cittaslow gemeente Heerde. In tijden waarin veel mensen naar de steden trekken is het voor authentieke gebieden belangrijk om de lokale identiteit te bewaken, te versterken en verder uit te dragen.

In een Cittaslow gemeente kunnen inwoners en bezoekers op een plezierige, gastvrije manier en in een menselijk tempo genieten. Dit betekent dat een gezond milieu, het versterken van de landschappelijke kwaliteiten en een goede infrastructuur hoog op de agenda van de gemeente staan. De gemeente koestert daarom het cultuurhistorisch erfgoed, de plaatselijke tradities en het aanbieden en promoten van streekproducten. Meer informatie: https://www.heerde.nl/Bestuur_en_organisatie/Over_Heerde/Cittaslow/Over_Cittaslow

Op de website van de gemeente staat o.a. een mooie fietstocht door het gebied en laat zien wat Cittaslow te bieden heeft. Heerde Cittaslow promotiefilm: http://youtu.be/FgzeOqiRSh4

Wandelen

In de Hoogwatergeul ontstonden na de aanleg mooie fiets- en wandelroutes door het gebied. Het Elsvoorderpad, een Klompenpad dat loopt door Veessen en Vorchten langs de oevers van de IJssel, door weilanden, de Hoogwatergeul en langs boerenerven, komt ook langs MFC De Verbinding.

https://klompenpaden.nl/klompenpad/elsvoorderpad/

Men kan deze wandeling starten in Veessen bij Brasserie Huize Ruys (eind 2021 gesloten) of in Vorchten bij de Nederlands Hervormde kerk. Voor een kopje koffie kunt u in Veessen terecht bij Bats! bij de molen (woensdag t/m zaterdag) en op zondagmiddagen vanaf 13.30 uur in Vorchten bij MFC De Verbinding.

 

Fietsen

Bijzondere fietsroutes lopen via de IJsseldijk door het buurtschap Marle en door Veessen met een weids uitzicht over de uiterwaarden en de rivier de IJssel. Maar wie liever over de dijken van de Hoogwatergeul fietst, kan ook zeker zijn hart ophalen en maakt gebruik van het fietsknooppuntennetwerk om een tocht te maken door de woonkernen Heerde, Wapenveld, Veessen en Vorchten.

https://www.visitheerde.com/recreatie/fietsen

Bereikbaarheid
Wilt u in Vorchten komen wandelen of fietsen dan zijn wij behalve lopend, fietsend of per auto ook bereikbaar met Buurtbus 502.

Komt u uit het oosten van Nederland dan kunt de IJssel oversteken met Veerdienst Vorchten – Wijhe: http://www.wijheseveer.nl/

Aangekomen op de westoever komt u bij Rustpunt Het Veerhuis,  IJsseldijk 50, 8193 KA Vorchten. Op deze mooie plek langs de IJssel kunt u onder het genot van een drankje of een ijsje genieten van het langsvarende schepen. In Veessen kunt u de IJssel oversteken met het Fiets en voetveer Veessen-Fortmond:  http://www.kozakkenveer.nl/  voor een bezoek aan de voormalige steenfabriek Fortmond aan de rivier de IJssel nabij het Overijsselse gehucht Fortmond, dat ontstond door de bouw van woningen voor de arbeiders. De schoorsteen is vanuit de verre omtrek een goed herkenbaar oriëntatiepunt. Het ligt nu in het mooie natuurgebied de Duursche Waarden.

De Mölle van Bats is een korenmolen aan de IJsseldijk in Veessen en kan regelmatig worden bezocht https://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=281

Wapenveld

Komt u door paddendorp Wapenveld breng dan ook eens een bezoek aan Vrieze's erfgoed met Molen de Vlijt, https://www.vriezeserfgoed.nl/ .

Iets verder op in het dorp ligt Erve IJzerman https://www.erveijzerman.nl , een authentieke hoeve, nauwelijks aangeroerd door de tand des tijds, staat verscholen achter een tweetal markante beukenbomen. Vanwege het teruggetrokken bestaan en de sobere leefwijze van de bewoners ging bijna elke vorm van modernisering aan de hoeve voorbij en is de afgelopen eeuw de tijd hier stil blijven staan. De boerderij biedt nog een authentiek beeld van het leven op een IJsselhoeve in de eerste helft van de vorige eeuw. In dit bijzondere pand is het voor Nederland unieke Zuivelmuseum https://zuivelmuseum.nl ondergebracht.

Raadpleeg daarom de website voor eventuele bezoekmogelijkheden.

Toerisme: http://www.wapenveld.nu/

 

Visit Heerde promotiefilm: https://youtu.be/T7KLtegdMbE
Heerde Cittaslow promotiefilm: http://youtu.be/FgzeOqiRSh4

MFC

HET BESTUUR

Johan Vorderman

Voorzitter

Adri Veldwijk

Penningmeester

Albert Dijkslag

Secretaris

Erica Hottinga

Algemeen bestuurslid

Bernard Snikkers

Algemeen bestuurslid

Marten van Oorspronk

Bestuurslid/Beheer Mfc

SAMEN ZIJN WE STERK

DE VERBINDENDE FACTOR

TOP