Jack Smith’s laatste vlucht van 21 juli 1944 

In de serie ‘Vorchten Vertelt’ komt zondag 21 april 2024 majoor Georg van der Most uit Heerde vertellen over de Tweede Wereldoorlog 1940-45 in onze regio. Centraal staat het verhaal van Jack Smith’s laatste vlucht van 21 juli 1944. Op die dag is zijn vliegtuig in Heerde neergestort. Dat was een dramatische en aangrijpende gebeurtenis in de strijd voor onze bevrijding.

Georg neemt een originele uitrusting van een RAF-piloot mee zodat er een tastbaar voorbeeld is van de piloten in die tijd. Ook wordt er een interessante film getoond. Georg is majoor bij Defensie en weet waarover hij spreekt. Met deze persoonlijke benadering hopen we de toehoorders een beeld te geven van een stukje van de strijd en opoffering van de geallieerde vliegers en couleur bij de herdenking van 4 mei.

  • De presentatie is rond 14.30 uur op zondag 21 april 2024.
  • Van harte welkom en de toegang is gratis.

Vorchten vertelt

Multifunctioneel Centrum (MFC) De Verbinding in Vorchten nodigt in 2024 sprekers uit om te vertellen over hun werk, hobby of passie. ‘Vorchten vertelt’ is een item waarbij inwoners van Vorchten en omgeving de gelegenheid krijgen om een presentatie of lezing te geven over wat hen bezig houdt. Het MFC biedt daarmee een podium aan inwoners om hun verhaal te vertellen en kennis te delen. Eén keer per maand wordt er verteld in Vorchten. Wil je ook een verhaal vertellen? Mail naar mfcvorchten@gmail.com.

Vorchten vertelt: Vogels in de IJsselvallei

Op zondagmiddag 10 maart om 15.00 uur zal Adrie Hottinga in het MFC in Vorchten een presentatie verzorgen over vogels in de omgeving van Vorchten. Vorchten ligt in de IJsselvallei met een verscheidenheid aan landschapstypen. Door deze verscheidenheid kunnen veel soorten vogels waargenomen worden.

De vraag die deze zondagmiddag beantwoord wordt is: hoe herken je deze vogels?
Belangrijk is ook dat je weet welke vogels in de diverse landschapstypen kunt verwachten. In het Wapenveldsche broek zijn veel weidevogels, terwijl in de Vorchterwaarden veel struweelvogels aanwezig zijn. Op de erven zijn weer andere soorten vogels dan in weilanden en in uiterwaarden. Gedurende de wintermaanden zijn er veel ganzen in de omgeving van Heerde. De kennis van vogels en landschap verbreedt de horizon tijdens een wandeling in het buitengebied.

Steenuilen op dak in Vorchten.

Voor Adrie is de favoriete vogelsoort de steenuil, nog goed vertegenwoordigd in de gemeente Heerde. De relatie steenuil en hoogstamboomgaard komt zeker aan bod tijdens deze lezing. Ook wordt aandacht besteed aan vogelonderzoek en de betekenis van dit onderzoek.

Bij voldoende belangstelling en geschikte weergesteldheid wordt na de lezing nog een korte wandeling verzorgd in de Vorchterwaarden. Hiervoor is het wel noodzaak om laarzen mee te nemen.

Nieuwe reeks Vorchten vertelt!

Ben jij ook zo gek op legpuzzelen?

Dan ben je niet alleen. In Nederland zijn er duizenden mensen die het heerlijk vinden om alleen of met elkaar een legpuzzel te maken. Vind jij het leuk om met meerdere mensen samen te komen die ook van legpuzzelen houden? Kom dan vrijdag 9 februari om 19:30 uur naar de Verbinding in Vorchten.

Daar wordt namelijk voor de vierde keer in Vorchten een heuse puzzelwedstrijd voor jou georganiseerd. Meerdere teams van 3 tot 4 personen strijden tegen elkaar wie het snelst een puzzel van 500 stukjes in elkaar kan leggen. Voor wie het leuk vindt om alleen maar te komen kijken kan dat natuurlijk ook. Voor de supporters is er een tribune en de mogelijkheid om een consumptie te nuttigen.

Je kan je eigen team van 3 tot 4 personen vóór 2 februari aanmelden bij Petra van de Vosse op het emailadres; pvdvosse@hotmail.com. Ook kun je dit emailadres gebruiken als je meer wilt weten over de wedstrijd. Bij onvoldoende opgave verzetten we de avond naar volgend jaar. De kosten voor deelname zijn € 5,- per deelnemer. Daarvoor krijgen jullie de puzzel, een consumptie en natuurlijk een supergezellige avond.

Zaterdagavond 6 januari 2024 was het tijd voor de eerste Vorchter Pubquiz. Een mix van muziek, vragen over 2023 en algemene vragen werden afgevuurd op 8 teams. Alle teams waren even fanatiek en gingen voor de winst. Gelukkig waren er de nieuwjaarsborrelhapjes van de kookclub en de barvrijwilligers die zorgden dat de magen goed gevuld bleven.

Aan het einde van de avond werd het spannend met een gedeelde 3e plaats en natuurlijk de strijd om de 1e plaats. De felbegeerde 1e plaats ging naar TZN, het Team Zonder Naam. TZN mocht de gouden plaat is ontvangst nemen en heeft al laten weten deze te willen verdedigen in 2025.

Er werd nog lang nagepraat in het MFC. Vrijwilligers, quizmasters en deelnemers: bedankt voor het mogelijk maken van deze avond!

Vier Oudejaarsdag in het MFC

Zondag 31 december 2023 is het MFC geopend van 14:00 – 17:00 uur.

Binnen is het warm, staat de Top2000 aan en eet je warme oliebollen.

Buiten schieten Adrie en Guus carbid met melkbussen. Knal met ze mee het jaar uit!

Kom je ook je dorpsgenoten een goed uiteinde wensen?

Barre Winterwandeling

Wandel in het donker mee met de barre winterwandeling met bijzonder pleisterplaatsen. Start bij het Multifunctioneel Centrum in Vorchten tussen 19:00 en 19:30 uur. Geef je op voor de wandeling met een groep of laat je indelen bij een groep. De wandeling is ongeveer 8 km en in het donker. Je kan dit ook fietsen of per auto doen.

Draag warme waterdichte schoenen en kleding.

  • Datum: 3e kerstdag 2023.
  • Mail naar mfcvorchten@gmail.com om je op te geven.
  • Deelname: € 5 pp.
  • Startadres: Kerkweg 19A, Vorchten.

Vrijdagavond 22 december 2023 kom je in kerstsferen in Vorchten! Het Dickens orkest & koor treed op in de in kerstsferen gehulde oude kerk van Vorchten.

Dickens koor & orkest in 2022 in de kerk in Vorchten.

Het Dickens koor & orkest uit Epe komt in 2023 weer naar Vorchten voor een optreden. Op het repertoire van het koor staan zijn Engelse Christmas Carols en Nederlandse kerstliederen, begeleid door bijpassende instrumenten uit de tijd van Dickens.

Om 19:00 uur gaat de kerk open en het optreden start om 19:30 uur.

Om zeker van een plekje te zijn raden we aan om te reserveren. Dat kan door je op te geven van tevoren via de Dorps WhatsApp groep of een e-mail te sturen via mfcvorchten@gmail.com.

Entree kost € 5 per per persoon, kinderen onder 12 jaar hebben gratis toegang. Bij de entreekosten zit een consumptie na het optreden in Multifunctioneel Centrum De Verbinding inbegrepen. Betalen, gepast en contant, kan bij de ingang van de kerk voorafgaand aan het optredens.

TOP